Tečaj priprave za brak u Žepačkom dekanatu

Osmi tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelj i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije održan je u subotu, 13. travnja 2019. godine na području Žepačkog dekanata. Tečaj je realiziran u suradnji sa žepačkim dekanom i župnikom župe Sv. Ante Padovanskog u Žepču, vlč. Predragom Stojčevićem.

Na susretu je bilo nazočno 64 zaručnika/ica uglavnom iz okolnih župa. Na početku programa sudionike je pozdravio župnik domačin, vlč. Stojčević, ističući važnost priprave za brak, a napose odgoj za kršćanske vrjednote u budućem bračnom zajedništvu.

Nakon župnikovih riječi dobrodošlice, uslijedila su predavanja stručnoga tima Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije kojeg čine: vlč. Dr. sc. Dubravko Turalija, dr. sc. Sanda D. Smoljo, dr. med Ana Pecirep, a ovaj put je predavanje s pravnog aspekta održao vlč. Ilija Marković. Vlč. Marković je trenutno na službi vice-rektora u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, a koncem prošle godine na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu obranio je doktorsku disertaciju iz kanonskog prava.

U sklopu predavanja upriličena je i radionica na temu Komunikacija u zaručničkoj/bračnoj dinamici. Sudionici su podijeljeni u pet skupina aktivno sudjelovali u radionici, a potom je uslijedila i diskusija na temu izazova u partnerskom odnosu. Neki od izazova o kojima se raspravljalo tijekom diskusije su: komunikacija među partnerima – što je važno za dobru komunikaciju, a što je narušava, zatim pitanje društvenih mreža i njihov utjecaj na komunikaciju, pitanje uplitanje drugih u partnerski odnosno zaručnički odnos.

Na kraju seminara, pored ocjene tečaja kroz anonimnu anketu, asistentica, studentica KBF-a Sanja Bakula razgovarala je s tri para, te na njen upit da daju kratki osvrt na tečaj izjavili su sljedeće:

Zaručnici Aneta Šumić  i Marko Čurić istakli su da im je tečaj itekako koristio, ponudio odgovore na mnoga njihova pitanja, te im je bio zanimljiviji nego su očekivali. Ponajviše ih je dojmilo predavanje s pravnog aspekta.

Marinka Barbarić i Arijan Volić, par koji će se vjenčati  za mjesec dana, također su rekli da im je tečaj jako koristio te su naučili neke stvari koje su im do sada bile nepoznate. Posebno ističu predavanje s psihološkog i pravnog aspekta, kao i izrazito korisno biblijsko i medicinsko, koje im je kako kažu, do sada bilo najmanje poznato područje.

Manuela Šamija i Domagoj Lozančić složili su se da su im predavanja bila zanimljiva i podjednako koristila, ne mogu izdvojiti ni jedno posebno jer su sva četiri od jednake važnosti i jako se lijepo nadopunjuju.

Sljedeči tečaj priprave za brak bit će 4. svibnja 2019. u Bugojanskom dekanatu.

Sanja Bakula

WordPress Image Gallery Plugin