Korizmena duhovna obnova za obitelji

Na Cvjetnicu, 14. travnja 2019. godine u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu upriličena je korizmena duhovna obnova za obitelji Sarajevskog dekanata. Duhovnu obnovu je organizirao Ured za brak i obitelj i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije u suradnji sa župnikom vlč. Marinkom Filipovićem. Voditelj korizmene duhovne okrjepe bio je vlč. Ante Vrhovac, student na poslijediplomskom studiju na Institutu za brak i obitelj „Ivan Pavao II“ u Rimu.

Na početku obnove nazočne je pozdravila voditeljica Centra za savjetovanje VN, dr. sc. Sanda D. Smoljo, te zahvalila vlč. Vrhovcu na prihvaćenom pozivu da održi korizmenu obnovu. Potom je uslijedilo predavanje na temu Stvoreni za sebedarje, u okviru kojeg  su sudionici imali priliku čuti biblijsko-teološka tumačenja na temu sebedarja u braku, ali i podsjetiti se kako je ljubav dar ali i zadatak.

Biti biće odnosa, biti upućen na drugoga, nije samo nešto što je dano za sebe, nego postaje i zadatak za život. Kada Adam kaže „kost moje kosti, meso mojega mesa“ time objavljuje kako smo biće odnosa, ali kada Biblija kaže da će stoga čovjek ostaviti svoga oca i majku i njih dvoje bit će jedno tijelo, onda kaže da ovo zajedništvo nije nešto što je dano odmah na početku, nego se treba izgraditi ostavljajući svoju obitelj i ujedinjujući se sa svojom ženom, postajući jedno tijelo. Naše biti biće odnosa postaje zadatak da postanemo jedno tijelo s drugom osobom i da tako počnemo živjeti za tu drugu osobu potpuno. Živeći potpuno za drugoga, moja ljubav postaje plodna i nastaje obitelj. To je ljubav koja se ne zatvara u sebe, nego je tako plodna da surađujući s Bogom daje novi život. Kroz iskustvo ljubavi čovjek spoznaje veličinu vlastitoga života. Sada možemo shvatiti da se sreća života nalazi u punini života, u jednom životu koji ima smisao jer se u njemu dogodila ljubav i jer vidim da mi ljubav daje osjećaj ispunjenja“ istakao je vlč. Vrhovac.

Po završetku predavanja i refleksije uslijedila je kratka diskusija, a potom i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Vrhunac obnove bilo je euharistijsko slavlje i zahvala za primljene darove, a obnova je završena zajedničkim druženjem.

WordPress Image Gallery Plugin