Tečaj priprave za brak u Bugojanskom dekanatu

Deveti tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelj i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije održan je 4. svibnja na području Bugojanskog dekanata. Tečaj je realiziran u suradnji s bugojanskim dekanom fra Vinkom Markovićem.

Ovogodišnji domaćin  priprave za brak bio je fra Hrvoje Radić, župnik župe svetog Ante Padovanskog u Bugojnu. Na susretu je bilo nazočno 30 zaručnika/ica uglavnom iz okolnih župa bugojanskog kraja, ali bilo je sudionika i iz drugih biskupija.

Predavanja je održao stručni tim Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije kojeg čine: vlč. dr. sc. Dubravko Turalija, dr. sc. Sanda D. Smoljo, dr. med Ana Pecirep i dr. sc. fra Šimo Ivelj.

Nakon prijepodnevnih predavanja uslijedila je radionica na temu Komunikacija u partnerskom odnosu. Podijeljeni u 5 skupina zaručnici su razgovarali o različitim aspektima komunikacije u partnerskom odnosu. Ono o čemu su zaručnici raspravljali tijekom diskusije prvenstveno je pitanje međusobne komunikacije, odnosno koje su najčešće poteškoće u komunikaciji s partnerom, što dovodi do loše komunikacije i kako ju poboljšati. Zaključili su da su najčešće poteškoće u komunikaciji: pasivnost odnosno nezainteresiranost, egoizam i samodostatnost, nametljivost vlastitog mišljenja i agresivnost, neslušanje drugoga, izbjegavanje sukoba, okrivljavanje drugoga i tvrdoglavost.

Na pitanje što dovodi do loše komunikacije i kako ona utječe na partnere sudionici su istakli sljedeće: potiskivanje osjećaja i skrivanje problema od partnera, zatim preodgajanje osobe, ne biti spreman saslušati partnera i dominacija jedne osobe. Loša komunikacija ostavlja posljedice, koje se očituju u gubljenju samopouzdanja, zatvaranju u sebe, osjećajima nepovjerenja i nezadovoljstva, te kroz agresiju, ovisnosti i prezir, zaključili su zaručnci.

Zanimljivo je još istaknuti da su se mladi, uglavnom korisnici društvenih mreža, složili da društvene mreže nisu odgovorne za lošu komunikaciju jer ne konzumiraju društvene mreže nas, nego mi njih. Ukoliko među partnerima postoji kvalitetan odnos neće ga narušiti društvene mreže, a ukoliko je odnos narušen, onda je on to svakako i bez mreža te one mogu samo ubrzati ono što je već započeto, odnosno kraj odnosa. Potrebno je preuzeti odgovornost za problem u komunikaciji kojemu smo doprinijeli zajedno s partnerom te ne tražiti razloge drugdje, zaključici su jedne od skupina.

O načinu poboljšanja komunikacije među partnerima, zaručnici su jednoglasno odgovorili da je to razgovor. Saslušati i razgovarati, uvažavati partnerovo mišljenje i slobodno iznositi svoje, biti svjestan mana i vrlina i prihvaćati ih; sve su to načini poboljšanja komunikacije. Između ostalog posebno je naglašena zajednička molitva u partnerskom odnosu. Po završetku svih predavanja upriličena je anonimna anketa te podjela potvrda o završenom tečaju.

Sanja Bakula