Tečaj priprave za brak u Šamačkom dekanatu

Šesti tečaj priprave za sakramentalni brak, u organizaciji Ureda za brak i obitelj i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, održan je u subotu 30. ožujka 2019. godine na području Šamačkog dekanata – u franjevačkom samostanu i župi Uznesenja BDM u Tolisi. Na susretu je nazočilo oko 60 zaručnika/ca iz različitih župa šamačkog dekanata.

Na samom početku nazočne je pozdravio pročelnik ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije vlč. dr. sc. Dubravko Turalija koji je predstavio plan i program tečaja, te najavio prvu predavačicu prof. Anu Katavić, koja je iz psihološko-pedagoške perspektive govorila o temi Psihologija bračnog para. Motivi izbora bračnoga partnera. Nakon psihološko-pedagoškog vida zaručnici su imali mogućnost pogledati na brak iz teološko-biblijske perspektive s koje je vlč. dr. sc. Dubravko Turalija govorio na temu Osnovne odrednice kršćanskog braka. Potom je uslijedio rad u skupinama u kojima je bilo vrlo aktivno. Polaznici tečaja su podijeljeni u sedam grupa, u kojima su izmjenjivali mišljenja o izazovima braka i bračnog života. Nakon rada u skupinama uslijedila je stanka za ručak.

U popodnevnim satima nastavljen je rad u kojemu je dr. med. Ana Pecirep govorila s medicinskog stajališta o temi Seksualnost kao Božji dar. Prirodno planiranje obitelji. Pri kraju susreta zaručnici su upoznati o braku s pravno-moralnog vida s kojeg je dr. sc. fra Šimo Ivelj govorio na temu Božji plan o braku i obitelji.

Na koncu susreta nazočnima je uputio završnu riječ gvardijan fra Mario Jurić zahvalivši za nazočnost i doprinos životu zaručnika Šamačkog dekanata. Uslijedila je podjela certifikata i mogućnost za osobni razgovor.

Sljedeći tečaj priprave za sakramentalni brak bit će upriličen u Ramskom dekanat, u subotu, 6. travnja u župi sv. Franje Asiškog u Rumbocima, s početkom u 9.30 sati.

 

(dr. Ana Pecirep)