Tečaj priprave za brak u Travničkom dekanatu

Peti ovogodišnji tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelj i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije održan je 23. ožujka 2019. godine u Travničkom dekanatu. Tečaj je realiziran u suradnji s travničkim dekanom vlč. Markom Mikićem, a održan je u Nadbiskupskom sjemeništu “Petar Barbarić” u Travniku, gdje su nazočili 41 zaručnik/ica iz različitih župa. Na početku programa nazočnima se obratio dekan vlč. Mikić uputivši prigodnu poruku te je zajedničkom molitvom blagoslovio radni dan.

I ovoga puta redavači su bili vlč. dr. sc. Dubravko Turalijadr. sc. Sanda D. Smoljodr. med. Ana Pecirep i dr. sc. fra Šimo Ivelj, a obrađene su teme: Osnovne odrednice kršćanskog braka (teološko-biblijski vid), Psihologija bračnog para. Motivi izbora bračnoga partnera (psihološko-pedagoški vid), Seksualnost kao Božji dar. Prirodno planiranje obitelj (medicinski vid) i Božji plan o braku i obitelji (pravno-moralni vid).

Tečaj priprave za brak, po prvi put, posjetio je i svojim prigodnim obraćanjem obogatio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

U završnom izlaganju kardinal Puljić je iz svog osebujnog pastoralnog iskustva uputio zaručnicima riječi poticaja i ohrabrenja kako u pripravi za brak tako i u budućem bračnom zajedništvu. U kratkom, ali sažetom obraćanju zaručnicima kardinal Puljić istaknuo je nekoliko ključnih elemenata kršćanskog braka, osvrnuo se i na temu odgovornog roditeljstva te važnosti i nužnosti duhovnog hoda koji započinje zajedničkom i osobnom molitvom za partnera. Pored obraćanja sudionicima, kardinal Puljić se obratio i predavačima, zahvalio im na njihovu trudu i pastoralnom djelovanju u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, dijeleći radost zbog razvoja programa tečaja priprave za brak.

Sljedeći tečaj priprave za sakramentalni brak bit će upriličen u Šamačkom dekanat, u subotu, 30. ožujka u župi Uznesenja BDM u Tolisi s početkom u 9.30 sati.

WordPress Image Gallery Plugin