DRUGI SEMINAR ZA RODITELJE KOJI SU IZGUBILI DJECU ILI IMAJU DJECU S POTEŠKOĆAMA

 

U organizaciji Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije i župnog Caritasa župe Presvetog Trojstva u Novom Sarajevo, u utorak 19. lipnja održan je drugi seminar za roditelje koji su izgubili djecu ili imaju djecu s poteškoćama. Predavanje i radionica upriličeni su u župnom pastoralnom centru Josip Stadler s početkom u 18.30 sati.

Na početku susreta nazočne je pozdravio vlč. Marinko Filipović, poželio plodan rad te pozvao sudionike da se otvore i po mogućnosti podijele svoja iskustva u vezi s bolnom gubitka. Pored pozdrava i dobrodošlice župnik Filipović je i aktivno sudjelovao na seminaru.   

Predavanje na temu: „Gubitak, žalovanje i pružanje potpore“ iz psihološko-duhovne perspektive održala je dr. Sanda D. Smoljo (teologinja, psihologinja, psihoterapeutkinja), voditeljica Centra za savjetovanje VN.

Dr. Smoljo započela je predavanje citiranjem knjige Propovjednika, 3. poglavlja (Prop 3, 1-8), u kojem se ističe kako „Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom.“ Tako postoji vrijeme kada se rađa i umire, vrijeme plača i smijeha, vrijeme grljenja i vrijeme rastajanja. Smrt, plač, rastanak su teška, neugodna iskustva i često se o njima izbjegava govoriti i suočiti se s njima aktivno. Smrt je prirodan proces, kao i rađanje, no budući da je izuzetno bolan proces, često se zna i u životu vjernika izgubiti iz vida teološko značenje smrti i njen smisao. Budući da se izgubi nadnaravni karakter smrti, vjernik može ostati zatvoren u psihološkoj boli koja može postati nepodnošljiva i voditi do gubitka smisla života. Stoga je najprije kroz psihološku elaboracija gubitka, rastanka, odlaska, pojašnjena naravna dinamika smrti, a potom i nadnaravna. U biblijskom pogledu na smrt kroz evanđeoski primjer Marte, Marije, Lazara i Isusa (Iv, 11, 17-28) pojašnjene su tri načina na koji čovjek gleda na smrt: egocentrični, heterocentrični i teocentrični. Gledano iz Božje dinamike, čovjek ne umire slučajno nego onda kada je završio svoje životno poslanje. Bog koji je dao život u vremenu, On ga i uzima kad dođe vrijeme. Ovaj pogled na smrt, kao prijelaz u novi misterij života, jest čovjekovu razumu neshvatljiv, neprihvatljiv, te jedino vjerom, aktivnim duhovnim životom, može razumjeti smiso smrti i finalizaciju ovozemnog puta.

Nakon predavanja uslijedila je grupna dinamika, gdje su sudionici zajedno s psihoterapeutkinjom, dr. Smoljo, mogli reflektirati i dati svoj osvrt na teoretski dio, te praktičnim radom u grupi podijeliti svoja bolna iskustva gubitka, rastanka, i odlaska bliskih osoba. Psihoterapija je liječenje razgovorom u empatičnom i sigurnom okruženju, tako su i iskustva sudionika na kraju dvosatne radionice bila afirmativna u smislu da im je razgovor o bolnim temama olakšao dušu.

S obzirom na ljetni period i vrijeme odmora seminari i grupna dinamika neće se održavati u mjesecu srpnju i kolovozu. Nastavak seminara i radionica planiran je u rujnu 2018.