TREĆA KATEHEZA ZA OBITELJI KAO PRIPRAVA ZA OBITELJSKI DAN U BIH

 

U organizaciji Ureda za brak i obitelj i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, u subotu 16. lipnja 2018. godine, održana je treća u nizu kateheza za obitelji u Usorskom dekanatu. Susret je organiziran u suradnji s usorskim dekanom, preč. Borisom Salapićem, a održan je u pastoralnom centru župe sv. Ivana Krstitelja u Jelahu. Cilj kateheza jeste  priprava za Obiteljski dan za BiH koji će biti upriličen, 29. srpnja 2018. godine u crkvi Svete Obitelji na Kupresu, te kao priprava za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“.

Katehezu na temu Bog –  izvor majčinstva – kako otkriti njegovo majčinsko lice i prisutnost Duha Svetoga u svakom majčinstvu predvodila je profesorica pedagogije, mr. sc. Ivana Katavić. Pored nazočnih bračnih parova, susretu je nazočio i župnik vlč. Ilija Marinovića. Nakon  predstavljanja  i upoznavanja  kao i uvodne molitve, prof. Katavić govorila je o poslanju žene i majke ističući različite dimenzije misije koju je Bog povjerio ženi. „Izvor majčinstva je u Bogu, koje se očituje u zajedništvu, nesebičnom darivanju i bezuvjetnoj ljubavi“ istakla je prof. Katavić. Važnost i prisutnost žena kroz evanđelje protumačeno je kroz primjere žena koje su bile vjerene Isusove učenice, pratiteljice na križnom putu, prve koje su bile utješene, s posebnim naglaskom na ulogu Marije Magdalene.

Zajednička diskusija bila je na temu osobnog odnosa prema Bogu, poteškoćama u komunikaciji s Bogom i bližnjima. Diskusiju je obogatilo i evanđeosko utemeljenje primarnih pedagoških načela za odgoj. Kroz karakteristične ženske likove iz Biblije, dobila se  mogućnost zrcaljenja vlastitih karakternih osobina i stavova, kao i uvid za korekcijom istih.

Susret je završio pozivom obitelji da se pridruže proslavi Obiteljskog dana na Kupresu te Splitu i Solinu.

 

Mr. sc. Ivana Katavić