TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK U ŠAMAČKOM DEKANATU

Treći ovogodišnji cjelodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelji i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije održan je u Šamačkom dekanatu 10. ožujka 2018. godine. Tečaj je realiziran u suradnji s dekanom fra Antom Pušeljićem, a domaćin ovog susreta bio je Franjevački samostan u Tolisi. Na tečaju je sudjelovalo 58 zaručnika iz različitih župa Šamačkog dekanata. Na tečaju su obrađene četiri glavne teme: Osnovne odrednice kršćanskog braka (teološko-biblijski vid), Psihologija bračnog para. Motivi izbora bračnoga partnera (psihološko-pedagoški vid), Seksualnost kao Božji dar. Prirodno planiranje obitelj (medicinski vid) i Božji plan o braku i obitelji (pravno-moralni vid). Predavači su bili vlč. dr. sc. Dubravko Turalija, dr. sc. Sanda D. Smoljo, dr. med. Ana Pecirep i dr. sc. fra Šimo Ivelj.

U okviru predavanja iz biblijsko-teološke perspektive o braku zaručnici su, kroz prikaz biblijskih primjera, promišljali o braku kao Božanskoj ustanovi, te o plodovima bračnog života koji slijede nakon što se dvoje odluče predati jedno drugome, a i samome Bogu da vodi njihov život. Koristeći se likom Abrahama i njegovog životnog predanja i odgovora, „zaručnik i zaručnica pozvani su na promjene, na izlazak iz vlastite kuće kako bi ih Bog učinio plodnima. Poput Abrahama, budući supružnici naići će na životne poteškoće, morat će se boriti, odricati, bezuvjetno predavati jedno drugome unatoč preprekama, jer to je dio poziva i obećanja koje su dali jedno drugome pred Bogom“, istakao je dr. Turalija.

U prijepodnevnom dijelu programu, nakon prva dva predavanja uslijedila je radionica Kako razgovaramo u našem partnerskom odnosu. Podijeljeni u pet skupina zaručnici su obrađivali pojedina pitanja koja se tiču komunikacije u braku. Na pitanje: Može li korištenje društvenih mreža narušiti intimu i komunikaciju u partnerskom odnosu?, jedna od skupina je dala sljedeći odgovor: Društvene mreže mogu narušiti partnerski odnos. Komunikacija na društvenim mrežama je tajna i nije transparetna našim partnerima, te u krajnjem slučaju može izazvati sumnju koja može izgraditi nepremostiv zid razdora, zaključuju sudionici tečaja priprave za brak. U drugom dijelu programa održana su preostala dva predavanja, nakon kojih su zaručnici imali prigodu postavljati pitanja predavačima.

Sljedeći tečaj priprave za sakramentalni brak bit će održan u Travničkom dekanatu, u subotu, 17. ožujka 2018., u župi Sv. Juraja mučenika u Vitezu, a trajat će od 09.00 do 16.00 sati. Nakon Travničkog dekanata slijedi tečaj u Sarajevskom dekanatu, 21.-22. ožujka 2018.