ODRŽAN TEČAJ PRIPRAVE ZA SAKRAMENTALNI BRAK U RAMSKOM DEKANATU

U subotu, 3. ožujka 2018. godine upriličen je drugi ovogodišnji cjelodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelji i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije. Tečaj je održan u Ramskom dekanatu u župi sv. Ante Padovanskog u Gračacu kod Prozora. Predavači su bili: dr. sc. Sanda D. Smoljo (psihologinja, pshihoterapeutkinja), dr. med. Ana Pecirep (liječnica), dr. sc. fra Šimo Ivelj (Crkveno pravo) i vlč. dr. sc. Dubravko Turalija (Sveto pismo)

Tečaj je realiziran u suradnji sa svećenicima ramskoga kraja i dekanom fra Matom Topićem, koji je ujedno bio i domaćin ovog susreta. Riječi dobrodošlice, obavijesti i zahvale izrekao je domaćin susreta, fra Mato (mjesni župnik), a na početku susreta nazočne je pozdravio i prozorski župnik Marko Tomić.

Na tečaju je sudjelovalo 54 zaručnika/ica, a obrađene su četiri glavne teme: 
– Psihologija bračnog para. Motivi izbora bračnoga partnera (psihološko-pedagoški vid)
– Osnovne odrednice kršćanskog braka (teološko-biblijski vid) 
– Seksualnost kao Božji dar. Prirodno planiranje obitelj (medicinski vid) 
– Božji plan o braku i obitelji (pravno-moralni vid).

U prijepodnevnom dijelu programu, nakon prvoga predavanja kojega je imala dr. sc. Smoljo, uslijedila je radionica Kako razgovaramo u našem partnerskom odnosu. Podijeljeni u (6) šest skupina zaručnici su obrađivali pojedina pitanja koja se tiču komunikacije u braku. Nakon zajedničkog rada, po jedan predstavnik iz svake skupine prezentirao je rezultate do kojih su došli u timskom radu. U vremenu prije zajedničkoga ručka uslijedilo je drugo predavanja koje je imao dr. sc. Turalija.

U drugom dijelu programa održana su preostala dva predavanja koja su imali dr. med. Pecirep i dr. sc. Ivelj, a nakon toga uslijedio je plenum i diskusija.

Tečaj je završen u poslijepodnevnim satima podjelom potvrda, molitvom i zajedničkim fotografiranjem.

 (kta/m.r.)