TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK U TRAVNIČKOM DEKANATU

Četvrti ovogodišnji tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelji i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije održan je 17. ožujka 2018. u Travničkom dekanatu. Obzirom na veliki broj zaručnika u Tranvičkom dekanatu, tečaj je podijeljen u dva bloka. Drugi blok tečaja bit će upriličen 21. travnja 2018. u Nadbiskupskom sjemeništu «Petar Barbarić» u Travniku.

Tečaj je realiziran u suradnji s travničkim dekanom mons. Matom Janjićem, a domaćin ovog bloka tečaja bio je župnik župe sv. Juraja u Vitezu fra Velimir Bavrka. Na tečaju je sudjelovalo 54 zaručnika iz različitih župa Travničkog dekanata. Obrađene su četiri glavne teme: Osnovne odrednice kršćanskog braka (teološko-biblijski vid), Psihologija bračnog para. Motivi izbora bračnoga partnera (psihološko-pedagoški vid), Seksualnost kao Božji dar. Prirodno planiranje obitelj (medicinski vid) i Božji plan o braku i obitelji (pravno-moralni vid). Predavači su bili vlčdrscDubravko TuralijadrscSanda D. Smoljodr. med. Ana Pecirep i dr. sc. fra Šimo Ivelj.

U okviru predavanja iz psihološko-pedagoške perspektive o izboru bračnog partnera obrađeno je nekoliko tematskih cjelina: motivacija izbora, kako na zreo način živjeti i kanalizirati emocije, na koji način nositi se s konfliktima i krizama kako bi se brak razvijao, te kako konstruktivno komunicirati. Analiza statističkih podataka koju posjeduje Ured za brak i obitelj VN-a pokazuje da je pitanje komunikacije područje koje zahtijeva posebnu pozornost i edukaciju kako bi se pomoglo mladim parovima da svoj partnerski odnos grade i izgrađuju kroz kvalitetanu komunikacijsku dinamiku.

«Način na koji partneri komuniciraju jedno s drugim pokazuje mnogo toga, između ostalog, otkriva način na koji se nose s emotivnim stanjima, posebno onim neugodnim kao što su: tuga, ljutnja, agresija, frustracija, nezadovoljstvo. Partneri su odgovorni i za buduće potomke, jer način na koji se roditelji ophode jedno prema drugome (verbalno i neverbalno) prenose na svoju djecu, koja identificirajući se s roditeljima usvajaju oblike ponašanja i komuniciranja», istaknula je dr. Smoljo.

U prijepodnevnom dijelu programu, nakon prva dva predavanja uslijedila je radionica Kako razgovaramo u našem partnerskom odnosu. Podijeljeni u pet skupina zaručnici su obrađivali pojedina pitanja koja se tiču komunikacije u braku. Zanimljivo je bilo čuti zaključke radnih skupina na pitanje: Što dovodi do loše komunikacije, i kako ista utječe na partnerski odnos? Jedna od skupina dijagnosticirala je nekoliko elemenata koji dovode do destruktivne komunikacije: nezainteresiranost za razgovor, egoizam, nerazumijevanje druge osobe, teške riječi, kritizerstvo, optuživanje, obrambeni stav i sl. «Ovakav stil može voditi u povlačenje od partnera i udaljavanje te u konačnici do rastave braka“, istaknuli su sudionici.

U drugom dijelu programa održana su preostala dva predavanja, nakon kojih su zaručnici imali prigodu postavljati pitanja predavačima.

Sljedeći tečaj priprave za sakramentalni brak bit će održan u Sarajevskom dekanatu, 21. i 22. ožujka.