Obiteljski dan u župi Sv. Josipa

Župa Sv. Josipa u Zenici zajedno s Uredom za brak i obitelj i Centrom za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije u subotu, 28. kolovoza organizirala je „Župni obiteljski dan“ na temu: „Obitelji, (p)ostani ono što jesi!“

U Caritasovoj kući pored župne crkve kroz cjelodnevni program obrađene su obiteljske teme iz duhovnosti i psihološko-pedagoške perspektive.

Dva predavanja

Nakon riječi dobrodošlice i pozdrava župnika don Davora Topića uslijedilo je prvo predavanje don Ante Vrhovca koji je u svome izlaganju pod naslovom Bez supružnika nema Crkve progovorio o onome što kršćanski brak razlikuje od svakog drugog, a to je njegova sakramentalnost. Time je pokušao pomoći supružnicima da postanu svjesi svoga vlastitog i specifičnog dara u životu i poslanju Crkve, bez kojega je ona nezamisliva.

Drugo predavanje održala je dr. Sanda Smoljo-Dobrovoljski. Ona je iz psihološko-pedagoške perspektive istaknula naravne dinamike i procese koji mogu poticati ili blokirati autentično življenje sakramentalnog braka. „Brak i obitelj karakteriziraju trenuci radosti, nježnosti, topline, ali i neizvjesnosti, izazovi, poteškoće i konflikti koji su normalne razvojne faze bračne i obiteljske dinamike te ih treba promatrati, ne kao ‘promašaj’, već kao mjesta rasta i priliku za dublje upoznavanje sebe, partnera i djece. Najljepše mjesto za razvoj zdrave osobnosti, socijalizacije, škole ljubavi i praštanja je upravo obitelj. Sjene koje mogu ‘prekriti’ ovu ljepotu zajedništva jesu često neintegrirane emocije, egoizam, nepravilno usmjerena ljutnja, potisnuta tuga i mnoge druge emocionalno neprikladne reakcije kojima se drugoga ponižava, ranjava, odbacuje. Takva ponašanja nisu u skladu sa slikom braka koju je Gospodin htio, i zato su na naravnoj i duhovnoj razini najveće patnje i boli koje netko može doživjeti nastale u obitelji. Kako bi obitelj reflektirala izvornu sliku i bila mjesto radosti i gnijezdo ljubavi potrebno je otvoreno i iskreno komunicirati, naučiti svladati se u teškim trenucima te kad se stiša emocionalna oluja znati podijeliti sebe, reći bez optuživanja svoj stav, podijeliti svoju bol, uvijek imajući u vidu zajedničko dobro cijele obitelji“, istaknula je dr. Smoljo te je dala i nekoliko odgojnih smjernica kako se nositi u napetim situacijama u bračnom odnosu i u komunikaciji s djecom kako bi obitelj bila plodno mjesto razvoja psihološko i duhovno zdravih generacija.

Potom je uslijedio ručak u obiteljskoj atmosferi i zajedništvu.

Poslijepodnevne radionice

U popodnevnim satima održane su radionice pod vodstvom bračnog para iz Sarajeva psihijatrice dr. Sabine i psihologa Stanislava Stjepića na temu: Komunikacija s naglaskom na slušanje i potreba njegovanja odnosa u braku. Bračni parovi imali su priliku razmijeniti osobna iskustva i produbiti svoj međusobni odnos.

Također je održana i radionica u kojoj su se nastojale istaknuti vrijednosti i izazovi kroz koje prolaze danas, za jednoroditeljske obitelji kao i za one kojima je nedostajao bračni par, a pridružili su se i svećenici. Cilj radionica bio je i prvenstveno osnaživanje obitelji, otkrivajući ljepote i radosti svakodnevnog obiteljskog života.

Uz to je za djecu je bio organiziran prigodni katehetski i sportski program koji su vodili animatori pod vodstvom s. Gabrijele Hrgić.

Vrhunac dana bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik Topić koji je u propovijedi u svjetlu Božje riječi zaokružio cijeli dan ističući Kristovu ljubav za Crkvu koja se živi u otajstvu kršćanskog braka. Ukazao je na opasnost da u braku odnos s djecom dođe ispred odnosa sa bračnim drugom, naglašujući da je ljestvica vrijednosti u kršćanskom braku: Bog, supružnik, djeca.

Financijsku podršku ovom događaju dali su gradonačelnik Grada Zenice gosp. Fuad Kasumović i Renovabis.

D. K., KT

WordPress Image Gallery Plugin