Obiteljski dan u župi Nova Bila na temu: „Može li moja obitelj biti sretnija?“

U nedjelju 30.6.2019. godine u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj upriličen je Dan obitelji samostanskog područja Guča Gora. Obiteljski susret realiziran je u zajedničkoj organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda (FSR) Nova Bila, Frame Nova Bila, Centra za savjetovanje i Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije. Cilj susreta bio je promicati vrijednosti kršćanskog braka i obitelji u društvu, jačati zajedništvo u župnoj zajednici, te očuvati kršćanski identitet.

            Susret je započeo svečanim misnim slavljem u 11.00 sati kojeg je predvodio fra Pero Vrebac duhovni asistent  FSR-a, a nastavljen je zajedničkim obiteljskim ručkom i prigodnim predavanjima i radionicama. Uvodno predavanje, iz teološko-biblijske perspektive, o kršćanskom braku održao je fra Pero Vrebac s posebnim osvrtom na knjigu Postanka (2,24) i evanđelje po Mateju (19,3-6). U svom izlaganju fra Pero je protumačio biblijsku poruku navedenih tekstova, objasnivši što znači „ostaviti oca i majku i prionuti uza svoju ženu“, te kako i na koju način živjeti bračnu vjernost.

Potom je uslijedilo predavanje dr. sc. Sande D. Smoljo koja je objasnila psihološke prepreke i dinamizme koji opstruiraju i naraušavaju obiteljski i partnerski sklad. Emocije koje nisu integrirane s vrijednostima kršćanskog braka, poteškoće u rješavanju konflikata, destruktivna komunikacija, niska tolerancija na stresne događaje, samo su neki od čimbenika, koji, ukoliko postanu kronični narušavaju bračno i obiteljsko zajedništvo, istakla je dr. Smoljo. Nakon pauze, u drugom predavanju dr. Smoljo govorila je o izazovima očinstva danas, s posebnim naglaskom na krizu figure oca u vremenu postmoderne.

Nakon predavanja upriličena je radionica na temu „Kako poboljšati bračnu komunikaciju“? Susret je završen plodnom diskusijom, u kojoj su sudiuonici postavljali pitanja predavačima, a u tijeku dijeljenja iskustava razgovaralo se o potrebi nastavka ovakovih edukacijsko-formacijskih seminara.

Na kraju, sudionici su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku naučiti nešto novo što mogu koristiti za izgradnju bračnog i obiteljskog zajedništva.

Franjevački svjetovni red zahvaljuje predavačima i  Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao 2“ koji je donacijom novčanih sredstava omogučio organizaciju ovog događaja.

                                                                                                          FSR/OFS Nova Bila

WordPress Image Gallery Plugin