Tečaj priprave za sakramentalni brak u Travničkom dekanatu

Ured za brak i obitelj i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije organiziraju već nekoliko godina tečajeve priprave za sakramentalni brak čime zaručene parove pripremaju i uvode u sakrament ženidbe. Tom prigodom, 21 par imao je priliku slušati četiri različita predavanja o sakramentu braka, promatrajući ga s teološko-biblijskog gledišta, psihološko-pedagoškog, medicinskog te pravno-moralnog.

Prvo predavanje na temu Psihologija bračnog para. Motivi izbora bračnog partnera održala je dr. sc. Sanda D. Smoljo i time zaručnicima govorila o braku s psihološko-pedagoškog stajališta. Uslijedilo je predavanje dr. sc. vlč. Dubravka Turalije koji je mladima govorio o teološkom utemeljenju braka prezentirajući temu Osnovne odrednice kršćanskog braka.
Nakon dva saslušana predavanja upriličena je radionica pri čemu su zaručnici, podijeljeni u četiri skupine, zajedno pronalazili odgovore na pitanja o važnosti komunikacije između bračnih partnera.Treće predavanje održala je dr. med. Ana Pecirep koja je govorila na temu Seksualnost kao Božji dar. Prirodno planiranje obitelji.
Posljednje predavanje na temu Božji plan o braku i obitelji bilo je o pravno-moralnom vidu i njega je održao dr. sc. fra Šimo Ivelj. Nakon odslušana sva četiri predavanja, zaručnice i zaručnici dobili su potvrde o sudjelovanju na tečaju priprave za sakramentalni brak. Sljedeći tečaj održat će se u Sarajevskom dekanatu 7. i 8. ožujka u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu.

KT

Preuzeto s nedjelja.ba