Jelah: Tečaj priprave za brak u Usorskom dekanatu

Prvi ovogodišnji cjelodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelji i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije održan je 23. veljače u Usorskom dekanatu.

Tečaj je realiziran u suradnji s dekanom preč. Borisom Salapićem, a domaćin ovog susreta bio je vlč. Ilija Marinović, župnik župe Sv. Ivana Krtstitelja u Jelahu. Na tečaju je sudjelovalo 20 zaručnika/ica iz različitih župe.

Predavači su bili vlč. dr. sc. Dubravko Turalijadr. sc. Sanda D. Smoljodr. med. Ana Pecirep i dr. sc. fra Šimo Ivelj, a obrađene su teme: Osnovne odrednice kršćanskog braka (teološko-biblijski vid), Psihologija bračnog para. Motivi izbora bračnoga partnera (psihološko-pedagoški vid), Seksualnost kao Božji dar. Prirodno planiranje obitelj (medicinski vid) i Božji plan o braku i obitelji (pravno-moralni vid).

WordPress Image Gallery Plugin

U prijepodnevnom dijelu programu, nakon prva dva predavanja uslijedila je radionica Kako razgovaramo u našem partnerskom odnosu. Podijeljeni u pet skupina zaručnici su obrađivali pojedina pitanja koja se tiču komunikacije u braku. Nakon zajedničkog rada, po jedan predstavnik iz svake skupine prezentirao je rezultate do kojih su došli u timskom radu. U drugom dijelu programa održana su preostala dva predavanja, nakon kojih su zaručnici imali prigodu postaviti pitanja predavačima.

Ove godine, pored Usorskog, tečaj priprave za brak bit će održan u još osam dekanata: Sarajevskom, Travničkom, Kreševskom, Šamačkom, Ramskom, Žepačkom, Bugojanskom i Tuzlanskom. U ovoj pastoralnoj godini broj dekanata u kojima se organizira tečaj priprave za  brak se povećo, pa će po prvi put u organizaciji Ureda i Centra, biti upriličeni zaručnički tečajevi u Žepačkom i Tuzlanskom.

Sljedeći tečaj priprave za sakramentalni brak bit će upriličen 2. ožujka u Travničkom dekanatu u župi Sv. Juraja mučenika u Vitezu.