SEMINAR ZA RODITELJE KOJI SU IZGUBILI DJECU ILI IMAJU DJECU S POSEBNIM POTREBAMA

U organizaciji Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije i župnog Caritasa župe Presvetog Trojstva u Novom Sarajevo, u srijedu, 30. svibnja 2018. održan je prvi ciklus predavanja za roditelje koji su izgubili djecu ili imaju djecu s posebnim potrebama. Predavanje i radionica upriličeni su u župnom pastoralnom centru Josip Stadler u večernjim satima.

Na početku susreta nazočne je pozdravio vlč. Marinko Filipović, poželio plodan rad te istakao da je ovo projekt koji župni Caritas u suradnji s Centrom za savjetovanje VN planira realizirati jedanput mjesečno kroz duži vremenski period. Pored zainteresiranih župljana na susretu je nazočila predstavnica Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije te profesori iz jedne sarajevske škole koju pohađaju djeca s posebnim potrebama.

Predavanje na temu: „Gubitak, žalovanje i pružanje potpore“ održala je dr. Sanda D. Smoljo (teologinja, psihologinja, psihoterapeutkinja), voditeljica Centra za savjetovanje VN. U svom izlaganju dr. Smoljo je objasnila što je žalovanje, kako se odvija kroz četiri faze te koji se zadaci u procesu žalovanja trebaju postići kako bi se sam proces završio na prirodan i zdrav način. „Žalovanje uključuje fizički, emocionalni, kognitivni, bihevioralni i duhovni odgovor na stvarni ili fantazirani gubitak bliske osobe, i može trajati 9 mjeseci, dvije godine ili više godina. U procesu žalovanja važno je da osoba ima podršku obitelji, zajednice, ali i priliku konsultirati stručnu pomoć, ukoliko je to potrebno, kako bi se gubitak prihvatio na zdrav način te kako proces žalovanja ne bi postao poremećen i završio u patološkom procesu, često manifestan kao depresivno stanje ili neki oblik ovisnosti (alkoholizam, pretjeran rad, i druge ovisnosti)“ istakla je dr. Smoljo.

Nakon predavanja uslijedila je radionica na kojoj su sudionici koji su izgubili blisku osobu mogli podijeliti svoja bolna iskustva, verbalizirati svoju tugu, te kroz podršku zajednice osjetiti razumijevanje i pomoć u prihvaćanju gubitka.

Sljedeći ciklus predavanja bit će upriličen u župi Presvetog Trojstva, u utorak 19. lipnja 2018. godine s početkom u 18.30 sati.