SEMINAR ZA OBITELJI NA TEMU “ZDRAVA OBITELJ” U VITEZU

Katolička  obiteljska udruga “Milosrdno srce“  iz Novoga Travnika u suradnji s Centrom za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije u dvorani Hotela Franšiznog centra u Vitezu  organizirala je 18. svibnja seminar namijenjen bračnim parovima i svima zainteresiranima. Tema seminara bila je Zdrava obitelj, a na seminaru je sudjelovalo oko 60 osoba.

Voditeljica seminara bila je dr. sc. Sanda D. Smoljo, teologinja, psihologinja i voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije. Dr. Smoljo u svom predavanju govorila je o komunikaciji i konfliktima u braku s psihološko-duhovnog stajališta. Posebnu pozornost posvetila je važnosti komunikacije u bračnom odnosu te kako zrelo upravljati emocijama. Stručnim elaboriranjem pojedinih komunikacijskih komponenti pojasnila je kako se na zdrav način nositi s emocijama u braku prema supružniku, djeci, užoj i široj obitelji. Zdrava komunikacija jedan je od uvjeta zdrave obitelji na obje razine, psihološkoj i duhovnoj.

Osim stručnih saznanja o tomu kako poboljšati komunikaciju i riješiti bračne konflikte, sudionici seminara imali su priliku čuti o sakramentu braka i s teološke strane.

Duhovni asistent Udruge fra Pero Vrebac govorio je o katoličkom nauku ženidbe koja je ustanovljena od Boga kao jedinstvena i nerazrješiva, s osvrtom na privolu i valjanosti ženidbe. Posebno je istakao kako Papa Franjo, u turbulencijama suvremenog svijeta, poziva kršćane na očuvanje i promicanje vrijednosti braka i  obitelji.

Na kraju predavanja gđa Lucia Krammer svjedočila je o svome braku, o tome kako je kroz mnoge kušnje i nevolje uspjela sačuvati brak. “U situaciji kada se čini da ići dalje je nemoguće, čovjek shvati da je Bogu sve mogoće, i jedino što čovjek treba jeste predati Bogu brige i poteškoće” posvjedočila je gđa Krammer. Kroz sakrmente sv. ispovjedi i euharistije te ustrajnost i povjerenje u Božju riječi očuvala je brak, prebrodila mnoge krize, odgojila djecu  i danas kroz Udrugu promiče i svjedoči o vrijednosti braka i obitelji.

Pored edukativno-formacijskog karaktera seminara sudionici su imali priliku uživati i u glazbi. Glazbeni ugođaj priredio je glazbeni sastav ”Viteški akordi” iz Viteza koji se zajedno s voditeljicom programa rado odazvao ovom seminaru, koji je bio i humanitarnog karaktera. Iskrena zahvla svim sudionicima i donatorima koji su omogučili da se realizira seminar.

Marina Pravdić

Predsjednica Udruge “Milosrdno srce”

WordPress Image Gallery Plugin