TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK U SARAJEVSKOM DEKANATU

Peti ovogodišnji dvodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelj i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije održan je u srijedu 21. i četvrtak 22. ožujka 2018. godine u Sarajevskom dekanatu.

Tečaj je realiziran u suradnji sa sarajevskim dekanom vlč. Markom Majstorovićem, koji je ujedno bio i domačin susreta. Na tečaju je sudjelovalo 20 osoba, od toga 10 zaručnika/ica iz različitih župa Sarajevskog dekanata te 10 studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ovo je prvi put da studenti, u sklopu stjecanja pastoralne prakse i upoznavanja s pastoralnim aktivnostima, sudjeluju na tečaju priprave za brak. Cilj je upoznati studente s obiteljskim i bračnim pastoralom koji se u zadnje dvije godine sustavno razvija u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, te ih postepeno pripremati i poticati  na preuzimanje aktivne uloge u pastoralnom životu naše Nadbiskupije.

U sklopu tečaja obrađene su četiri glavne teme: Osnovne odrednice kršćanskog braka (teološko-biblijski vid), Psihologija bračnog para. Motivi izbora bračnoga partnera (psihološko-pedagoški vid), Seksualnost kao Božji dar. Prirodno planiranje obitelj (medicinski vid) i Božji plan o braku i obitelji (pravno-moralni vid). Predavači su bili vlčdrscDubravko TuralijadrscSanda D. Smoljodr. med. Ana Pecirep i dr. sc. fra Šimo Ivelj.

U okviru predavanja iz medicinske perspektive dr. Pecirep obradila je nekoliko cjelina: seksualnost kao Božji dar, plodnost nasuprot nepolodnosti, riziko faktori i čimbenici neplodnosti, sustav i funkcioniranje reproduktivnih organa, kontracepcija i njen utjecaj na psihološko i fizičko zdravlje žene. S tim u vezi dr. Pecirep objašnjava: „Pilule protiv rađanja i slična kontracepcijska sredstva oštećuju ženi vidni živac, jetru i bubrege, uz njih ranije i u većoj mjeri nastupa arterioskleroza, pojavljuje se veća sklonost moždanom i srčanom udaru, raku kože, dojke i maternice i upali vena s mogućnošću embolije.“

Ističući moralni aspekt po pitanju nedopustivog korištenja kontracepcije u bračnom zajedništvu dr. Pecirep poziva se na dokument Pape Pia XI. koji u Enciklici “Casti Connubii” protiv kontracepcije i protiv sterilizacije ističe sljedeće: „Svaka upotreba ženidbe gdje po čovječjem nastojanju biva bračni čin lišen svoje naravne sposobnosti da proizvede život, krši Božji i naravni zakon i oni koji takvo što čine, kaljaju se ljagom teškoga grijeha“.

Nakon predavanja sudionici su imali priliku postaviti pitanja predavačima, te diskutirati o određenim temama koje se tiču partnerskog donosa.

Sljedeći tečaj priprave za sakramentalni brak bit će održan u Bugojanskom dekanatu, 7. travnja 2018. godine.