DUHOVNE VJEŽBE ZA MLADE

U organizaciji sestara Služavki Malog Isusa i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, od 9. do 11. veljače u duhovnom centru Kući Navještenja u Gromiljaku održane su duhovne vježbe na temu: „Radost Evanđelja“.

Voditelj duhovnih vježbi bio je vlč. mr. sc. Oliver Jurišić, župnik u sarajevskoj župi Sv. Josipa i profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Susretu su imali priliku nazočiti srednjoškolci i studenti iz cijele Bosne i Hercegovine.

Mlade je na početku pozdravila i poželjela dobrodošlicu s. Danica Bilić koja ih je ohrabrila riječima: „Ono što je sigurno, to je da nas Bog poziva na trajnu radost, a ne na trenutno osjećanje radosti. Radujte se što idete putem Krista, da biste, i kad se javi slava Njegova, imali radost i veselje.“

Potom je uslijedilo uvodno predavanje psihologinje Ane Katavić koja je govorila na temu Radost Evanđelja, te poručila kako susreti obogaćuju, a u što su se mladi uvjerili tijekom druženja u Gromiljaku.

Mladi su kazali kako im se od početka do kraja susreta javljalo pitanje: Što je to za nas radost? Jesmo li sretni? Duboko im se „usjekla“ usporedba kako se radost života može usporediti sa žuborom planinskog potoka koji slobodno teče i s lakoćom prelazi preko kamenja u korito.

U međusobnom susretu i u susretu s Isusom zaključili su da onaj tko se zna radovati, ima i razloga za to… Jer kraljevstvo Božje nije jelo i piće, nego pravda, mir i radost u Duhu Svetomu. Utješno je, rekli su mladi, da smo pokretači radosti jedni drugima. Posvijestili su si kako ne trebaju misliti ili sami sebe uvjeravati da Bogu čine uslugu time što žive pošteno i pravedno. Iskusili su ponovno kako ih Bog poziva i uvijek čeka raširenih ruku da se mole, kako bi se mogli radovati uslišanju molitava.

Na kraju ovog susreta, u nedjelju 11. veljače mladi su pošli u župu Sv. Ane u Lepenici – Banbrdo gdje je misno slavlje predvodio vlč. Oliver Jurišić, uz koncelebraciju fra Stipana Radića, župnika i dekana Kreševskog dekanata.

S ovog susreta mladi su pošli kućama svjesni da u životu trebaju uvijek gledati naprijed, družeći se s Bogom – izvorom radosti.

Nikolina Karivan / KT