ADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA ZA OBITELJI SARAJEVSKOG DEKANATA

U nedjelju, 17. prosinca u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu održana je tradicionalna duhovna obnova za obitelji Sarajevskog dekanata koju su organizirali Ured za brak i obitelj i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije.

Ovogodišnju adventsku duhovnu okrjepu vodio je dr. vlč. Dubravko Turalija, pročelnik Ureda za brak i obitelj VN. Uz program za bračne parove bio je organiziran poseban duhovno-kreativni program za djecu koji je vodila mag. psych Martina Milošević.

Kroz dva prigodna predavanja vlč. Turalija je koristeći se biblijskim likovima obitelji u Starom zavjetu, na zanimljiv i pronicljiv način pojasnio bračnu dinamiku, interpersonalne odnose, iskušenja, radosti, izazove, tuge i žalosti bračnog odnosa. Predstavljajući život Jojakima i Suzane, kao bračnoga para koji je zapostavio jedno drugo i zbog toga ušao u veliku krizu, vlč. Turalija je istaknuo: „Velika opasnost vreba kada se bračni partneri počnu udaljavati jedno od drugoga, nasuprot tome, muž i žena moraju graditi zajedništvo, uzajamno se podržavati, oslanjati na Gospodina, zajedno hoditi. Vrhunac tog zajedničkog hoda u ljubavi je blagoslov poroda. Muž i žena imaju posebnu milost surađivati s Gospodinom u činu prokreacije. Ljubav koju imaju jedno za drugo dužni su prenositi na svoje potomke.“

Nakon predavanja uslijedila je osobna refleksija, te plodonosna rasprava u okviru koje su bračni parovi, osvrćući se na biblijske tekstove, analogijom životnih okolnosti, podijelili svoja iskustva, radosti, izazove, ali i ponos što su poput mnogih biblijskih likova ostali ustrajni u ljubavi, strpljivosti, i sebedarju, unatoč iskušenjima i krizama. „Brak uključuje žrtvu i služenje, koji trebaju izvirati iz nesebične ljubavi i zahvalnosti“, zaključili su sudionici.

Prebirući po svome srcu, ispitujući svoj stav i djelovanje unutar obitelji, kao muž i otac, te kao žena i majka, bračni parovi pripremili su se za svetu ispovijed za koju su na raspolaganju bili mons. Mato Zovkić i vlč. Dubravko Turalija. Potom je uslijedilo sveto misno slavlje koje je predvodio vlč. Turalija. Nakon mise nastavljeno je adventsko druženje u duhu zajedništva koje je popraćeno pjesmom i zahvalom za susret katoličkih obitelji grada Sarajeva.

WordPress Image Gallery Plugin