ODRŽAN SEMINAR I DUHOVNA OBNOVA ZA KATOLIČKE OBITELJI SARAJEVSKOG DEKANATA

U nedjelju, 26. veljače 2017. godine, u organizaciji Ureda za brak i obitelj i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, održan je seminar i duhovna obnova za katoličke obitelji Sarajevskoga dekanata. Susret je održan na temu „Majčinstvo i očinstvo“, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladi „Ivan Pavao II“. Na seminaru i obnovi sudjelovalo je 30 osoba, većinom bračnih parova koji su roditelji, te nekoliko osoba koje se pripremaju za sakramentalni brak i promišljaju o skorom roditeljstvu. Voditelj seminara bio je vlč. dr. sc. Josip Bošnjaković (psiholog, psihoterapeut), voditelj Obiteljskog savjetovališta u Osijeku. Na početku seminara sve nazočne je pozdravio ravnatelj Centra za mlade vlč. dr. sc. Šimo Maršić i poželio plodan rad.

Dr. Bošnjaković započeo je seminar temom majčinstva. Kroz poticajno predavanje predstavio je ulogu žene kao majke u širem kontekstu, odnos majke i djeteta, važnost majčinske figure u rastu i razvoju osobnosti ne samo u ranoj dobi nego i u kasnijim razdobljima života. Nakon predavanja uslijedila je interaktivna radionica u kojoj se diskutiralo što znači imati majku i biti majka u obitelji. Po završetku prvog dijela programa uslijedio je zajednički objed i druženje.

Seminar je nastavljen temom očinstva. Dr. Bošnjaković je istaknuo kako danas više nije aktualan Edipov kompleks već Telemahov kompleks, koji podrazumijeva nedostatak oca u obitelji iz različitih razloga. Uzimajući u obzir konkretno naše prostore, u zadnjih 100 godina veća je kriza očinstva nego majčinstva, jer je u obiteljima češće nedostajala prisutnost oca. Nakon predavanja uslijedila je radionica u kojoj se raspravljalo o ulozi oca u našim katoličkim obiteljima, važnosti očinske figure za identifikaciju posebno kada se radi o muškom djetetu. Sudionici su otvorili pitanje komunikacije i konflikta u braku, kako se nositi konstruktivno s poteškoćama na interpersonalnoj razini kako bi djeca naučila i usvojila od roditelja konstruktivne, prikladne modele za kasniji život. Radionice su bile prožete i pjesmom posvećenom ženi kao majci, te muškarcu kao ocu.

Nakon seminara uslijedila je duhovna obnova. Vlč. Marko Majstorović, dekan sarajevskog dekanata, imao je prigodni nagovor za ispovijed. Uz vlč. Majstorovića na raspolaganju za ispovijed bio je i vlč. dr. sc. Marinko Perković. Potom je uslijedilo Sveta misa koju je predvodio Uzoriti Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Kardinal Puljić je u prigodnoj propovijedi potaknuo bračne parove da se ne boje, da ne budu tjeskobni jer Bog vodi svaku obitelj koja s Bogom surađuje. Istaknuo je važnost čestih seminara i duhovnih susreta bračnih parova kako bi se duh obnovio, bračni i obiteljski vez učvrstio i pripremio za daljnje djelovanje unutar obiteljskog doma i izvan njega.

WordPress Image Gallery Plugin