TEČAJEM PRIPRAVE ZA BRAK U JELAHU ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI CIKLUS TEČAJEVA PRIPRAVE ZA SAKRAMENTALNI BRAK

U subotu 13. travnja 2024. upriličen je cjelodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak u Usorskom dekanatu u župi sv. Ivana Krstitelja Jelah.

Tečaj je organizirao Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije u suradnji s župnikom župe Jelah vlč. Antom Dominkovićem. Sudjelovalo je 38 osoba iz Usorskog i drugih dekanata Vrhbosanske nadbiskupije.

Sam susret započeo je molitvom i pozdravom dr. sc. vlč. Ante Vrhovca, povjerenika za pastoral braka i obitelji Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelja Katoličkog školskog Centra Sveti Franjo Tuzla a nazočnima se obratio i vlč. Dominković.

Potom su obrađene četiri tematske jedinice iz teološko-duhovne, psihološko-pedagoške, medicinske te pravno-moralne perspektive. Predavači su, uz vlč. Vrhovca bili: Emanuela Buzuk, prof. pedagogije, dr. med. Ana Pecirep Šeremet, specijalistica ginekologije i opstetricije i dr. sc. Ilija Marković, crkveni pravnik i profesor crkvenog prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Na kraju je sprovedena anonimna anketa u kojoj su zaručnici imali priliku ocijeniti korisnost tečaja i obrađenih tema te predložiti druge teme koje bi se obrađivale na daljnjim seminarima za bračne parove.

Ovo je bio posljednji redoviti tečaj priprave za sakramentalni brak u ovogodišnjem ciklusu. Od ukupno devet redovitih tečajeva, osam tečajeva održano je u dekanatima Vrhbosanske nadbiskupije a jedan u Banjalučkoj biskupiji u Livanjskom dekanatu. Ovogodišnji ciklus tečajeva priprave za brak prošlo je ukupno 514 osoba iz svih biskupija Bosne i Hercegovine uključujući nekoliko zaručnika iz susjedne Republike Hrvatske.

Uz devet redovitih termina, Ured za brak i obitelj dodao je još dva termina tečaja kako bi omogućio sudjelovanje parovima koji nisu mogli sudjelovati po dekanatima. Prvi je održan 28. listopada 2023. u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Stup (Sarajevo), dok će se drugi održati 6. srpnja 2024. godine, također u istoj župi.

WordPress Image Gallery Plugin