Božićna duhovna priprava na temu „Čovjek – biće odnosa prema Post 2,4b-25“

Prvi dio online božićne duhovne priprave u organizaciji Centra za savjetovanje i Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije održan je 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Voditeljica je bila s. Silvana Fužinato, bibličarka a tema susreta bila je „Čovjek – biće odnosa prema Post 2,4b-25“.

Na početku je sve nazočne pozdravila dr. sc. Sanda Smoljo-Dobrovoljski, voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije koja je sudionicima kratko predstavila s. Silvanu.

S. Silvana istaknula je na početku kako je cilj susreta doći do odgovora „Tko sam ja?“ U prvome dijelu opisivala je svetopisamski tekst Post 2,4b-25 ili tzv. Drugi izvještaj o stvaranju. Sveti pisac opisuje zemlju onakvu kakvu je on poznavao, dakle poput pustinje i u toj pustinji Bog stvara čovjeka, nebo i zemlju. Bog postavlja čovjek u vrt povjeravajući mu ga, čime ga poziva na odgovornost. Upute u vrtu koje je Bog dao čovjeku imale su pozitivan ton – Bog je rekao s kojih stabala Adam smije jesti a samo za jedno mu je rekao da ne smije. Ta zabrana nije bila Božja prijetnja nego Božja granica postavljena radi čovjekova dobra. Jedući plod s toga stabla čovjek je počeo drugoga gledati drugoga kao objekt a ne kao sebi sličnoga. Dakle, u čovjeka nije ušla samo fizička smrt nego smrt odnosa, ona koja narušava odnose između Boga i čovjeka, čovjeka i čovjeka te čovjeka sa svime stvorenim. To je tzv. egzistencijalna samoća koja je ujedno i najgora od svih smrti.

Bog, nakon što je stvorio Adama, vidio je da to nije dovoljno te je odlučio stvoriti pomoć kao što je on. Stvarajući najprije životinje Bog je vidio da to nije pomoć kao što je Adam, te stoga stvara ženu iz njegova rebra. Stvaranje iz rebra označava da je žena Adamu družica i da je bliska njegovu srcu.

U drugome dijelu susreta s. Silvana govorila je o međuljudskim odnosima i nekim značajkama koje trebaju obilježavati napose odnose supružnika, kao što su biti ravnopravni u odnosu jedno s drugim ne ispod/iznad drugoga; prihvatit svoju stvorenost; prihvatit misterij drugoga: odgovornost prema drugome; prihvaćanje različitosti muškarca i žene kao nešto što obogaćuje odnos.

Završavajući mislima Martina Bubera, s. Silvana pozvala je sve sudionike na traženje odgovora na dva pitanja: „Tko sam ja? Gdje sam ja?“

U zadnjem dijelu susreta sudionici su imali priliku postaviti pitanje voditeljici ili dati svoj osvrt i svjedočanstvo a susret je završen molitvom koju je predvodila s. Silvana.

Sljedeći susret duhovne božićne priprave održat će se 28. prosinca u 20h također putem aplikacije Zoom.

Preuzeto sa: