SEMINAR ZA STUDENTE NA TEMU „SEKSUALNOST IZ KRŠĆANSKE PERSPEKTIVE“

U zajedničkoj suradnji Ureda za brak i obitelj, Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskuije i Sarajevskog dekanata na čelu s dekanom vlč. Markom Majstorovićem, u utorak i srijedu, 21. – 22. veljače 2017. godine, u Centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ održan je seminar za studente na temu: „Seksualnost iz kršćanske perspektive“. Seminar je održan za mlade na razini sarajevskog dekanata kao plod želje i potrebe koju su artikulitali sarajevski župnici na posljednjem jesenskom susretu 2016. godine.

Pristup temi bio je interdisciplinarnog karaktera, odnosno elaboracija tema iz različitih perspektiva: teološko-biblijske, moralne-pravno, te medicinsko-psihološke. Cilj je seminara bio pomoći mladima u razumijevanju seksualnosti u njenom punom značenju na tjelesnoj, psihološkoj i duhovnoj razini.

Na početku seminara sve nazočne je pozdravio ravnatelj Centra za mlade, vlč. dr. sc. Šimo Maršić, te poželio srdačnu dobrodošlicu i plodan rad.

Prvog dana seminara, o seksualnosti na temelju Biblije, posebice knjige Postanka i Prve poslanice Korinćanima govorio je vlč. dr. sc. Dubravko Turalija (Sveto pismo), istaknuvši da je čovjek dijete Božje, i sve što pripada čovjeku, uključujući i seksualnost zapravo pripada Bogu. Posebno je upozorio na obmane koje se olako mogu čuti u današnjem društvu a to su: „Biblije je sekso-ubojica, i kršćanstvo je anti-seks religija“. Upravo obrnuto, Biblija smatra seksualnost svetim darom koji je usmjeren na nesebično darivanje i plodnost. 

Drugo predavanje održala je dr. sc. Sanda D. Smoljo (psihologinja, psihoterapeutkinja), u kojem je objasnila određene psihološke prepreke, poteškoće i slabosti koje opstruiraju življenje seksualnosti u njenom naravnom i nadnaravnom smislu te psihološke predispozicije koje mogu voditi prema redukcionističkom shvaćanju i instrumentaliziranju seksualnosti.

Drugoga dana seminara predavanje je započela dr. med. Ana Pecirep, koja je razradila teme reproduktivnih ljudskih organa, prirodno planiranje obitelji te zloporabu kontracepcije, ljudske seksualnosti i pobačaj. Poslije predavanja dr. Pecirep, uslijedjela je pauza i razgovor.

Zadnje predavanje održao je dr. sc. fra Šimo Ivelj. Iz moralno-pravne perspektive dr. Ivelj razradio je temu bludnosti i preljuba kao dva kvalitativno različita grješna čina. Uspoređujući seksualne grijehe i nastranosti gradualno je predstavio moralno-pravne tematske jedinice, a potom ih evaluirao kroz jasan teoretski koncept.

I prvi i drugi dan, poslije predavanja uslijedile su radionice koje je vodila mr. s. Marina Perić. Podjeljeni u četiri skupine, mladi su obradili sljedeće teme: „Prava ljubav čeka“, „Život bez ljubavi nema smisla“, „Hoditi u ljubavi“ i „Sve mi je dopušteno, ali sve ne koristi“. Seminar je završio uz zajednički objed, upoznavanje i ugodno druženje mladih s njihovim predavačima.  

WordPress Image Gallery Plugin