PRVA KATEHEZA ZA OBITELJI KAO PRIPRAVA ZA OBITELJSKI DAN ZA BIH

U organizaciji Ureda za brak i obitelj i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije započeo je niz kateheza u Vrhbosanskoj i Banjolučkoj biskupiji. Kateheze za obitelji sastavni su dio pripreme za Obiteljski dan za BiH koji će biti upriličen u nedjelju, 29. srpnja 2018. godine u crkvi Svete Obitelji na Kupresu, te kao priprava za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“.

Prva u nizu kateheza za obitelji u Kreševskom dekanatu, u suradnji s dekanom fra Stipanom Radićem, upriličena je u petak, 8. lipnja 2018. godine u Duhovnom centru “Kući Navještenja” u Gromiljaku, na temu Bog – Izvor majčinstva. Katehezu je vodila s. Samuela Klaić, ŠSF.

Na susretu okupilo se dvadesetak sudionika iz župa Gromiljak, Kiseljak, Fojnica, kao i nekoliko osoba iz drugih župa (Sarajevo, Livno, Vitez). Na početku su sudionici, uz kratko predstavljanje, imali priliku izraziti motive zbog kojih su se uključili u ovu katehezu. Istaknuli su, pri tome, kako imaju potrebu osobno i kao bračni parovi sudjelovati na ovakvim susretima, hraniti se duhovnim sadržajima i na taj način zajedno rasti i učvršćivati se u svojoj ulozi supružnika, oca i majke. Nakon uvodne molitve, voditeljica je izložila temu Bog – Izvor majčinstva ističući što o tome govori Sveto Pismo, dokumenti Crkve, znanost i naša svakodnevica. Posebno se zaustavila na krizi identiteta žene kao supruge i majke. Sudionici su bili pozvani razmišljati o slici koju imaju o ženi, o načinu na koji je pozvana ostvarivati svoj poziv supruge i majke, o njezinom mjestu u obitelji, društvu i crkvi, a svoja iskustva su potom izmijenili i tako obogatili obiteljski susret.

Kateheza je završena  molitvom i izraženom željom da ovakvi susreti budu nastavljeni i u pojedinim župnim zajednicama, kako bi što više obitelji bilo u njih uključeno.