TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK U TRAVNIČKOM DEKANATU

Peti ovogodišnji cjelodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak održan je u Travničkom dekanatu u subotu, 22. travnja 2017. godine u Nadbiskupskom sjemeništu “Petar Barbarić” u Travniku. Tečaj je organizirao Ured za brak i obitelj i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije u suradnji s travničkim dekanom msgr. Matom Janjićem. Na tečaju je sudjelovalo 68 zaručnika iz 16 župa Travničkog dekanata. Predavanja je održao stručni tim Ureda za obitelj u sastavu: dr. sc. Sanda D. Smoljo, dr. med. Ana Pecirep, dr. sc. fra Šimo Ivelj i vlč. dr. sc. Dubravko Turalija.

Na početku tečaja sve nazočne je pozdravio ravnatelj Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“, vlč. Željko Marić uputivši srdačne riječi dobrodošlice, a potom se sudionicima obratio i msgr. Janjić te poželio plodan rad. U okviru prvog predavanja na temelju biblijsko-teološke slike braka, dr. Turalija objasnio je smisao i svrhu kršćanskog braka, te napomenuo kako muškarac i žena umnažaju i dovršuju Božje stvaranje, te da smisao braka nije misliti isto, nego misliti zajedno.

Potom je uslijedilo predavanje dr. Smoljo na temu psihologija bračnog para, u okviru kojeg su obrađene sljedeće cjeline: motivi izbora bračnog druga, emocije u bračnom odnosu, kako se nositi s neugodnim emotivnom stanjima i suočavati s konfliktima, te kako njegovati brak s ciljem da se isti razvija na naravnoj i nadnaravnoj razini.

Nakon prva dva predavanja održana je radionica na kojoj su zaručnici razgovarali o komunikacijskom matriksu unutar bračnog zajedništva, te su identificirali elemente koji blokiraju uspješnu komunikaciju. Radeći u manjim skupinama zaručnici su, na temelju predavanja koje su čuli, dali prijedloge kako razvijati dobru i iskrenu komunikaciju, odnosno ukazali su na preventivne mjere kako bi se očuvala zdrava komunikacijska klima.

U poslijepodnevnom dijelu programa predavanje je održala dr. Pecirep, s posebnim osvrtom  na temu spolnosti iz kršćanske perspektive, te metodu prirodnog planiranja obitelji. U svom izlaganju govorila je i o zloporabi spolnosti, te ukazala na psihofizičke posljedice koje nastaju kada se seksualnost živi na neprirodan način i kada se koriste umjetne metode kontracepcije.

Posljednje predavanje održao je dr. Ivelj iz pravno-moralne perspektive. U okviru svoga izlaganja dr. Ivelj je elaborirao bitna svojstva ženidbe, te objasnio konstitutivni element ženidbe – privolu. Posebno je stavio naglasak na nedostatke u privoli što posljedično čini privolu nevaljanom.

Na kraju tečaja zaručnici su u evaluacijskom listiću naznačili da žele nastaviti edukacijske seminare, a posebno su zainteresirani za temu odgovornog roditeljstva.

Sljedeći tečaj priprave za brak za Usorski dekanat bit će održan u subotu, 29. travnja 2017. godine,  u župi sv. Ivana Krstitelja u Jelahu s početkom u 9.00 sati.